Thursday, 23 August 2012

▲Salam Aidilfitri Salam Syawal Selamat Hari Rayaa▼


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُ


*Opps, muka tak semangat sambut raya. Wuuuuu*


Ehh cik adik berbaju kurung. Ehh. Hi makcik bertudung litup, waahh lawa baju. Bau kedai. Baju raya ya kak? Oihh, hang beli mana? Uihhh, cantik ada manik, labucci. Kain nya pun lawa. *Tuu dia gelagat makcik-makcik kita kalau berhari raya. Ada saja yang nak ditegurnya. Hihi. Well, Iera ponn sama jaa. Biasalah, perempuan memang sukakan benda yang cantik, hai suami pun naik pening tengok gelagat isteri mereka. Raya raya ni laa giliran si wanita berhias bak pengantin. Si suami pun sama. Ehh! Anak pun sama juga. Pokoknya, satu family nak cantik, menarik, tertarik, menawanwanwann. Auwwwwmmmmm!

Ehh! Dah raya eh kita? Ewah ewahh. Cik Iera, dah raya keenam dah ni. Alalaaa, cepatnya masa berlalu. Syawal dah tiba rupanya. Ni laa kan yang korang tunggukan? Heeehaaa. Bulan dapat bonus, Bulan dapat bonus! Budak kecik memang suka kutip-kutip duit ni kan. Lagi-lagi kalau dorang buat muka belas kasihan dia tuu. Alallaaa. Bisa melting gue!

Naaaa, dah dapat belum kumpul duit raya tuu? Nak buat apa dengan duit raya tuu? Bak mehh sikit? Hihi. Buat belanja Iera makan. Iera ni kuat makan. Wikwink. Takpelaa, taknak pun. Saja je gurau. Hehe. Macam mana suasana hari raya korang? Mesti best kan? Tak macam Iera. This year raya memang tersangat “Awesome”- -‘
Well, pagi-pagi makan ketupat, rendang yang mak masak. Lepastuu melawat kubur arwah ayah. Dua tahun dah tak beraya, berpuasa dengan ayah. Ouhh ayah. Your daughter always miss you. She is missing you right now T__T

Tapi kenapa ekk, ramai kata tahun ni raya sangat tidak best? Apakah? Apa yang tak best nyee tuu? Hihi. Nak tahu jugak. Apa-apa pun di hari raya ini, sama-sama lah kita bermaafan sesame insan. Sedarlah diri kita tak sesempurna mana, sering melakukan kesilapan. Apalah salahnya kalau kita menghulurkan tangan memohon maaf . kan kan kan. Tapi kalau budak kecik tuu, hulur tangan mintak duit je. Kan? Tahu dah –‘

Btw, raya ni sangat bermakna buat Iera sebab dapat beraya bersama dia kembali. His papa gave me RM 100. Ouh, I am really appreciate of it. Thanks Cikgu Zamri. Hihihi.

Di kesempatan ini, Iera nak minta ampun dan maaf sekiranya sepanjang korang kenal Iera, Iera banyak melakukan kesalahan, terkasar bahasa dengan korang. Harap korang dapat maafkan Iera.
Raikan syawal ini dengan berkunjung-kunjungan, ziarah-menziarahi, dan bermaaf-maafan agar Syawal kali ini lebih bermakna

Nagging :
S’F Love

Friday, 17 August 2012

▲ C h e m i s t r y P r o j e c t 2012 by 4 Pure Science ▼


Beberapa minggu lepas, berlaku laa pertandingan sempena Minggu Sains&Matematik. Waaaa, menarik kot. Memandangkan Iera ni kelas Sains Tulen, so cikgu Yunos bagi cabaran untuk kami buat Pameran Kimia.
Menarik tuu? Hebat laa kami akhirnya berjaya menyiapkan projek tersebut dengan jayanya dan bangganya! Penat tahu tak buat itu ini. Phewwww. Menjadi satu kelegaan bila semuanya berjalan lancar.
Nak buat pameran ni bukannya mudah. Memerlukan pengorbanan masa, tenaga kan. Hasilnya pastilah membanggakan kalau buat sungguh-sungguh. Straight to the point, Iera bangga gila dengan hasil pameran yang kitorang buat. Iera bukan banyak membantu sangat. Kebanyakan kerja Hidayah yang buat k. so, I put on credit to Hidayah.

Sepanjang pameran, macam-macam laa kena buat. Nak tarik orang untuk datang kat tempat pameran kitorang bukan mudah. Pandai-pandai laah kan tarik orang. Huhu. Kpeaceee! *actually, nak tarik orang sebab nak menang. Pemenang dikira mengikut Vote yang terbanyak yang Berjaya dikumpulkan. Jyeeeaaahhh!
Sebanyak 7 kumpulan yang menyertai pertandingan ni taw. And, my group is the 4th group. Hiyeeeaahhh ._.
Tema pameran ada banyak, antaranya Perubatan, Makanan, Bateri, Getah, Aliminium and Metal, Food preservatives and lastly is Soap.

Group 1: Getah, kau busukkk !
*Fakhrul dan Haizam*


 *Explanation*
 Tabik spring kat group ni. Hehe. Dieorang bawak aneka jenis barang yang diperbuat daripada getah. Antaranya belon, kasut, tayar, kayu getah, susu kambing. Ehhhh! Susu getah, pemadam, lagi tak ingat. Haha. Serious Iera sukee ejek group Busuukk ni. Korang jangan marah taw. Aku gurau jee k.

Group 2: Sabun ohh sabunn!

*Masing-masing busy as bees* Bzzzzzzzzz.

Memang patot ahh dorang menang. Maklumlah, dorang ada experiment tak macam kitorang. Ttsssskkk tssskkk. Tahniah korangg :-*
Group 3: Bateri, kau dah lemah ke apa?

Group ni tak best. Hehe. Ahli dorang tak kepoh macam group Iera. Huuuu. Btw, nice trying guys.


Group 4: Makan, makan ouhh.

*Muka masing-masing tak ready to go*

Yang paling Iera suka group Makanan tuu laa. Hahaarrr. Sebab banyak gila kott makanan yang dok di pamerkan. Beerrggghhhh! Terliuk aku! Nasib laah puasa. Kalau tak, memang dah lama dah rembat satu makanan. Ehhh, ehhh. Ingat korang je kee ada makanan. Group Iera nii walaupun ubat ada jugak tau makanan. Ehh, bukan. Minuman aje. Haha.
Group 5: Food Preservatives

*Where the owner*
Nothing can describe on it. Ngeeeeee.
Group 6: Besi pon besi laa.


*The two gorgeous one*

Kesian k guys dengan group ni. No teamwork. Come on. Iera bukan nak ngutuk, tapi tolonglah geng korang tuu. Kesian dia tauu. Tak baik, tak baik. Hiihiii.

Group 7: Bila sakit, ubat jugak kan kau cari?
*Explaination from the bachelor?*

*I'm like a Principle*

*Hidayah dan Raihan periuh suasana*

*Owner blog nak jugak inter-frame^^v*
Awesome group. *Okay, perasan puji group sendiri. Ehhh. Betol what. I’m saying the truth.
Makcik Hidayah asal ada orang dating, punya lah beria dia terangkan. Kalu Iera terangkan, speechless lah jawabnya k.
Makcik Raihan ponn same. Untung laa deduaa reti explain tak macam Iera.
Huiying, the smart one only busy with taking a picture. Hehehehe.
Dan Iera pulak? Bodekk kawan-kawan pergi votes group kami.Memang laah awesome one!
So, tak salah laa group kitorang menang Pengundi Terbanyak. Haha. Anugerah Khas tuu. Kau adooo?
Pernah dengar tak Hibiscus Tea? Serious sedap. Rasa Ribena pon ada tau. *Kau main cakap je Iera. Kau tak merasa ponn kau kata sedap.* Tuu menurut apa yang kawan Iera cakap laa. Wink wink. Ada jugak air Mint Pudina and Honey Aloevera. Ehhhhhmmmmm. Yummeee :-*

Keputusan diumumkan hari Isnin tuu. Ohh, ksedihh tak dapat Johan. Takpee laah. Yang ketiga ponn jadik laa. Dapat jugak hadiah. Tapi Iera jeless yang dapat saguhati tuu dapat calculator Angry Bird. Serioouusss comell! Nak jugak. Nak.
P/S: Sorry korang kalau ada salah cakap.
Okay, that’s all. Bye byee. Wasalam.
Nagging :
S’F Love


Friday, 3 August 2012

Puasa Ohh Puasa!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُ


/Actually, this is my face when I think about Eat Eat Eat, Drink Drink Drink and Hungry Hungry Hungry\

Dengan ini, diumumkan besok puasa”. Fuhhh! Ni tandanya Bulan Puasa dah sampai. Sekarang pun dah sampai dah puasa ke empat belas kan?

Teringat pengalaman masa puasa. Lagi-lagi masa kecik. Kan? So sweet! Napalah masa takboleh diundur? Ruginya tak manfaatkan bebetol pengalaman masa kecik.

“Tahun ni, kalau puasa penuh, adik dapat duit raya banyak”, teringat kata-kata arwah ayah. Dulu kecik-kecik kalau puasa niatnya nak duit raya. Haha. /Tak ikhlas sungguh Iera ni.

Ingatkan bulan puasa macam ni, ringan laah sikit beban. Tapi sama je dengan bulan lain. Phewww. Hari-hari kena bawak 2 beg. 1 beg tak cukup untuk menampung buku yang banyak bapak tuu. Sampai ka nada sorang jiran Iera ni tegur. Hihi. Plus, tak termasuk lagi dengan marah cikgu tuu. Cikgu, bulan puasa tak baik marah-marah taw, kurang pahala. Ngeeee. 



Kenapa ekk, masa zaman kanak-kanak, anak kecil ramai yang beria gila nak puasa. Alasannya, nak duit raya laa. Tapi bila dah besar lain pula jadinya. Ramai betul yang suka ponteng puasa. Tak kira laah baik lelaki mahupun perempuan. *Maaf kalau terasa . Kemonnn! Leks derr. Ramai lagi yang kebuluran kat luar sana. Lagi teruk taw. Tahan je. Allah turunkan puasa sebab ada hikmahnya. Satu daripadanya, Dia ingin umat-Nya merasa kesusahan, kepayahan oleh orang susah.

So, enjoy this holy month. Jangan p o n t e n g puasa taw. Allah Nampak. Mak kata tak baik menipu. Allah marah. Wassalam.
P/S: maaf membebel
Nagging by: I e r a h a n i s s