Monday, 4 June 2012

♥ PULAU TIOMAN ♥

Assalamulaikum. Rasanya dah lama tak mengupdate blog ni.
Dah penuh dah sawang labah-labah ni kan ? Bohong je kerja*
So, amacam percutian ni? Dua minggu kott bercuti. Anda tak pergi memana ke? Paling tidak punn mesti kalian hang out dengan kawan-kawan kan? Yang dok menetap kat Segamat tuu mesti tak lain tak bukan pergi One Segamat(OS). Buat ape leteew kalau tak wayang-wayangan+dating-datingan+shopping-shoppingan+cuci mata tengok awek cun/jejaka macho kan? Tahu dah! Haha.
Ehh, merapu pulak nii. Sorry buddies! Saja nak berceloteh. Kalau terasa, Iera susun 10 jari mintak maaf kay? Ampun bukk, ampun pakk?!
Now, Iera nak focus kepada topic yang Iera nak menyetorikan(story).
Sebenarnya, agak malu laah nak cerita. Tapi cerita aje laah. Minggu lepas kan, Iera bercuti di Pulau Tioman. Dengan siapa? Bukan family Iera, but family insan tersayang(Mohd Fathul Izzat). Auww! Auww! Malu laah gilaa time tuu. Tapi bila dah lama-lama jadi terbiasa pulak. Etceehhh*
29-31 May tuu laah tarikh bersejarah Iera dengan dia. Tuu laa hari paling lama kami dating. 3 Hari 2 Malam di Pulau Tioman. Memang seronok tak terkata masa kat sana. Let me tell you what Iera doing at there kay?


1st Day;
Ouhh. Ohsemm! Takutt! Malu! Excited! Berzaman tunggu hari ni tiba, akhirnya tiba jugak! Bangun awal pagi. Pukul 5.30 pagi dah bangun, sebab baju belum totally packing. Hahaha! Lepastuu dia jemput kat rumah dengan cousin+adik perempuan dia. Dia kata jemput dengan atuk+nenek dia. Rupanya bukan. Dia tipu aje. Puhhh! Nasib baik! Ni laah first time Iera jumpa semua family dia . Huhu. Kami gerak pukul 7.45 pagi dan sampai lebih kurang pukul 12.15 laah. Terus maju naik feri. Hehe. Dalam kereta dengan feri menyempat lagi tidur! Ngantuk. Huaaaa! Haha. Menginap kat Tioman Paya Resort. Bilik dia belakang Iera aje. Huhu. Hari pertama relax dulu. Malam tuu kiteorang lepak sampai pukul 1.00 pagi. Cerita aje. Sampai tertidur-tidur. Hihi.



/Ni gambar senelum tidur. Okay, sharing sweater. Tuu sweater diaa


2nd Day;
Ahhh! Sejuk gila. Tidur dengan aircond! Walaupun pakai sweater dia, tapi tetap sejuk. Hehe. Today is Snorkelling Time! Halamakk! Baju gelap tak bawak. Semua baju yang Iera bawak semua warna cerah. So, malam sebelum snorkelling tuu dia bagi laa pinjam baju dia. Warna kelabu. Hehe. Tuu bajunya. Last-last, dia bagi terus bajunya. Haha. Apelaah awak nii. Masa snorkelling tuu, kiteorang pergi pulau apa tah, lupa. Punya laah takut nak turun dalam air. Last-last turun jugak. Tapi Iera asip berpaut kat jaket Iejat aje. Hurgghh! (Manje). Hehe. Lepas 45min kat situ, naik bot balik. Lepastuu pergi Marine Park. Sambung snorkelling. Iera nii bukan snorkelling punn, tapi berendam dalam air aje laa. Haha. Tuu ponn dia yang teman. Maklumlah, tak reti berenang. Dia retilah. Siap snorkelling masuk muzium. Lepastuu naik bot balik, terus menghala ke Kampung Tekek. Kat sana baru laah shopping. Dia belikan coklat dengan baju. Hihi. Iera tak belikan pape punn untuk dia. Jahat gilaa*
Balik shopping, masuk bilik terus mandi dan tidur. Petang tuu cadang nak turun pantai lagi. Dia pun nak snorkelling lagi. So, bangun tidur terus g pantai. Mulanye Iera macam taknak mandi pantai. Tengok macam best jeIejat ngan cousin+abang dia mandi, teringin nak mandi. Tuu pasal terus masuk bilik ambil jaket. Hehe. Lepas snorkelling tuu kan, baru Iera persan yang selipar lagi sebelah hilang. Haha. Dah kaki ayam dari pantai ke bilik. Jauh laak tuu. Dia punn gatal pergi beli selipar baru malam tuu.Malam nye tuu lepak lagi dengan dia. Tapi malam tuu ada ibu dia sekali. Macam-macam yang kami cerita. Sementara menunggu ayah dia main snooker dgn kawan-kwan dia tuu, kiteorang lepak laa. Hahaha.




/Balik snorkelling--> Makan ABC--> Sharing ABC --> OHSEMMM




/Tuu diiaaa . Selipar yang hilang ditelan ombak dan selipar yang dia belikan :D


3rd Day;
Ohh. Taknak balik! Taknak balik! Hehe. Last day dah rupanya kat sini. Pagi-pagi lagi ayah dia ketuk tingkap suroh bangun. Baru teringat yang Iejat suruh kejut dia pagi tuu. Bangun je, terus keluar g bilik dia. Ketuk pintu. Dia still tak bangun, bukak pintu tengok dia syokk tidur. Iera suruh cousin dia kejut baru dia bangun. Hehe. Harini dah set nak pakai baju sama. Samakan?lepas aje breakfast, semua orang mandi, packing barang dan berkumpul. Sementara tunggu feri tuu, sempat laah kami ambil gambar. Dan dia sempat main snooker. Baru Iera tahu dia jaguh main snooker. Jaguhlah awak! Haha.Tuu diaa gambar kami.
Dalam feri sejuk nak mamfuss! Aircond dia kuat laah gilaa. Dah tak tahan , ape lagi. Tidur aaa. Lepastuu terbangun, makan laah segala jajan yang ada. Sampai habis! Haha. Cerita setakat di sini. Ada banyak lagi nak cerita, tapi takpelaah. Iera stop kan dulu . Huahua .
The best moment sepanjang percutian ni, semua panggil Iera dengan panggilan SYANIS. No one yang panggil Iera SYANIS melainkan family dia. Tuu ada gabungan SYAera HaNIS. Hehe . Kau ada? Upps! Maaf :’)
*Thanks for read. Maaf kalau ada terberia masa cerita nii. Haha. Selamat menghabiskan masa cuti anda!Wassalam.




Ke jeti. Comel tak I ? Perasan aje*

Hehe. Deduaa blurr :/

/Dia tak sentuh bahu I taww!

/Jeling tengok orang main snooker leteew. Tahu laah awak terror main snooker!


/Atuk Jah dan Atuk. Ni laah yang panggil Iera SYANIS:) 




Nagging :
S’F Love

3 comments:

  1. nge~~ cute nye !! . . Okeyh . . adk hrap , akk akn bhgie ngn psngn akk shngge akhir hayat! Amin~~~

    ReplyDelete